2 Απρ 2009

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο πλανήτης μας, προειδοποιούν επιφανείς επιστήμονες για το κλίμα. Οι ίδιοι επισημαίνουν την ανάγκη διάσωσης της ανθρωπότητας από τις επικείμενες κατακλυσμιαίες αλλαγές του κλίματος.
Εάν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, τονίζουν έξι Αμερικανοί ειδικοί, τότε η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα επιταχύνουν επικίνδυνα το λιώσιμο των πάγων κυρίως στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.....




Μια μελέτη αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι οι ανόργανες ουσίες που απελευθερώνονται από την τήξη των πάγων ευνοούν την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα. Η έρευνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις επιπτώσεις των επιπλεόντων παγόβουνων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η έρευνα αυτή εστιάστηκε σε δύο παγόβουνα, το ένα με μήκος 2 χιλιομέτρων και το άλλο με 21 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα και ένα υποβρύχιο ρομπότ, οι επιστήμονες μελέτησαν τα νερά γύρω από τα δύο πλωτά παγόβουνα, σε απόσταση 9 χιλιομέτρων. Από την έρευνα προέκυψε ότι στα περιβάλλοντα ύδατα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ανόργανων ουσιών και φυτοπλαγκτόν σε απόσταση 3,7 χιλιομέτρων σε σχέση με τις περιοχές όπου δεν υπήρχαν παγόβουνα.
Αυτή η ανακάλυψη έρχεται έτσι σε αντίθεση με τις απόψεις περί καταστροφής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων με το λιώσιμο των πάγων.



Πηγή: http://www.physics4u.gr
 
Copyright © Pandoras Βox
Convert By NewBloggerTemplates Wordpress by WpThemesCreator