20 Μαρ 2009

BOX



Ξεκινώντας το ιστολόγιο, θα ήθελα να αναφερθώ στο μύθο που αφορά «Το Κουτί Της Πανδώρας» από τον οποίο και δανείστηκα τον ομώνυμο τίτλο του Blog, με μερικούς συμβολισμούς. Οι ιστοσελίδες που με «βοήθησαν», αναφέρονται στο τέλος. Ο χαρακτήρας που θα πάρει η σελίδα, θα εξαρτηθεί από τα τοπικά δρώμενα, την επικαιρότητα, καθώς και θέματα τα οποία μας κινούν το ενδιαφέρον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι απόψεις, οι προτάσεις, και οι ιδέες που θα κατατεθούν από μένα, είναι απλού Δημότη κι όχι επαγγελματία, γι αυτό ελπίζω να μου συγχωρήσετε τα όποια λάθη..


ΜΥΘΟΣ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Κάποια εποχή οι θεοί έφτιαξαν ένα πλάσμα υπέροχης ομορφιάς, μια γυναίκα που την έλεγαν Πανδώρα. Μαζί της η Πανδώρα έφερε ένα πελώριο κουτί που μέσα του υπήρχαν σφραγισμένα τα δώρα των θεών. Ήταν ένα σφραγισμένο δώρο και μπορούσε κανείς να το ανοίξει ή να το κρατήσει κλειστό. Υπήρχε, βλέπετε, το δικαίωμα της εκλογής… ένα δικαίωμα που αποτέλεσε έναν από τους πρώτους κανόνες του παιχνιδιού. Η Πανδώρα διάλεξε να το ανοίξει. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για ποιον λόγο η Πανδώρα άνοιξε το κουτί της. Ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι από το ανοιχτό κουτί ξεχύθηκαν όλα τα δεινά της ανθρωπότητας. Το μόνο που δεν πρόλαβε να φύγει ήταν η Ελπίδα.
Αυτή είναι μια εκδοχή του μύθου περιληπτικά. Ποιο κάτω, αναλύοντας λίγο το μύθο συναντούμε κι άλλη εκδοχή.
Ο μύθος έχει πολλές διαστάσεις και πολλούς συμβολισμούς.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια Πανδώρα. Η χώρα μας είναι σε θέση εξαιρετική, κλίμα ήπιο, μεσογειακό, με ομορφιές κάθε είδους. Κι οι κάτοικοί της, είναι προικισμένοι: Έξυπνοι, φιλότιμοι, ανοιχτόκαρδοι, δημιουργικοί, “έξω καρδιά”. Με συμπόνια για τον συνάνθρωπο, με σεβασμό για τους ηλικιωμένους κ.λπ. Ή τουλάχιστον έτσι ήταν..

Ο μύθος, στη 2η εκδοχή του, μιλά και για τα όσα εφιαλτικά ακολούθησαν . Η Πανδώρα λοιπόν, η πρώτη γυναίκα επί της γης (αν το δούμε ιεραρχικά θα μπορούσε να είναι και η Πατρίδα), προσφέρθηκε ως σύζυγος στον Επιμηθέα, παρότι ο σοφότερος αδελφός του, ο Προμηθέας, του ’χε συστήσει να μην δεχθεί κανένα τέτοιο ή άλλο δώρο από τους θεούς. Πώς θα μπορούσε ο Επιμηθέας ν’ αρνηθεί ένα τέτοιο δώρο, μια τέτοια προσφορά, όταν ανέκαθεν, ως λαός, δεν ακούγαμε στις υποδείξεις και τις συμβουλές του οποιοδήποτε Προμηθέα, και πάντα είχαμε την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Επιμηθέα?
Ο μύθος καταλήγει, όπως είναι γνωστό, με τρόπο τραγικό. Στο σπίτι του Επιμηθέα υπήρχε, επιμελώς σφραγισμένο, κουτί ή πίθος, που το άνοιγμά του ήταν αυστηρά απαγορευμένο σε όλους. Ο Έλληνας, όμως, ως γνωστό, δεν ανέχεται και δεν υπακούει σε απαγορεύσειςη περιέργεια ήταν κι αυτή ανέκαθεν, ένα στοιχείο στον χαρακτήρα του Έλληνα, που τον οδήγησε στο να μεγαλουργήσει, σε όλους τους τομείς: Επιστήμη, Τέχνη, Εξερευνήσεις, Εμπόριο, Φιλοσοφία. Πόσο δε μάλλον που πρόκειται για την Πανδώρα, που σα γυναίκα έχει έμφυτη την περιέργεια για να παραβεί όλους τους κανόνες. Διότι
Πώς, ν’ αντισταθεί η Πανδώρα, στον πειρασμό να μάθει το περιεχόμενο του κουτιού; Μόλις, λοιπόν, σήκωσε το πώμα, συνέβη ένα απ’ τα δύο (διότι, υπάρχουν δύο διαφορετικές, ως προς το σημείο αυτό, παραλλαγές του μύθου): Είτε ξεχύθηκαν από μέσα όλα τα, άγνωστα ως τότε, δεινά του ανθρώπου, που απλώθηκαν παντού (:παραλλαγή του Ησίοδου), είτε ξεπήδησαν από μέσα όλα τ’ αγαθά (διότι αυτά, και όχι τα δεινά, υπήρχαν μέσα στο κουτί) κι αμέσως πέταξαν και χάθηκαν μακριά (όπως είναι η παραλλαγή των μεταγενέστερων αρχαίων συγγραφέων).
Διαλέξτε μία από τις δύο παραλλαγές και, αντίστοιχα, κάντε τον παραλληλισμό που της ταιριάζει: Είτε γέμισε η Ελλάδα (ή καλύτερα οι Έλληνες…) όλα τα “κακά της μοίρας μας”, για τα οποία όλοι μας, λίγο –πολύ, καθημερινά παραπονούμαστε, είτε ξέμεινε η Ελλάδα (ή, αντίστοιχα, οι Έλληνες…) από κάθε τι θετικό και καλό…
Η Πανδώρα πρόλαβε, κι έκλεισε μέσα στο κουτί, το τελευταίο που είχε μείνει μέσα απ’ το περιεχόμενό του: Την Ελπίδα!

Μεγάλο δώρο, τελικά η Ελπίδα! Καλά που υπάρχει κι αυτή. Για τους σημερινούς Έλληνες και τη σημερινή Ελλάδα…

3 σχόλια:

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...

Καλώς ήρθες στην παρέα μας Πανδώρα. Καλή αρχή και καλή συνέχεια!

Makiaveli είπε...

Πάρα πολύ ωραία η αισθητική του blog, δυναμική, με κυρίαρχο το χρώμα του πάθους. Το έξυπνο όνομα που του έδωσες προκαλεί σίγουρα το ενδιαφέρον και μας κάνει όμως να ελπίζουμε ότι δεν θα "ελευθερώσεις όλα τα δεινά της ανθρωπότητας"... ή πάλι....μήπως καλύτερα να τα ελευθερώσεις?!?

Καλή συνέχεια :-)

Clio είπε...

Δυστυχώς για όλους μας το "κουτί" έχει ανοίξει εδώ και χρόνια..
Ελπίζω να έχω την ίδια ορμή και δύναμη να απαντώ και να κρίνω, όλα τα κακά και τα δεινά, που συναντούμε πλέον, καθημερινά..
Ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα κύριοι..

 
Copyright © Pandoras Βox
Convert By NewBloggerTemplates Wordpress by WpThemesCreator