26 Μαρ 2009

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟ


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης είπα να δούμε τον τρόπο που ψηφίζουμε ως Δημότες.. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφίζει με βάση τις υποχρεώσεις – φιλίες – συγγένεια με τους υποψήφιους και οι υπόλοιποι κομματικά..
Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο ψηφίζει κατά συνείδηση με γνώμονα τον ικανότερο. Δυστυχώς είναι πολύ λίγοι. Εννοείται πως μιλάμε για τις Δημοτικές εκλογές. Πολύ λίγο αλλάζουν τα ποσοστά στις Νομαρχιακές που εκεί το κριτήριο συνήθως είναι πιο κομματικό. Αυτό γίνεται από τότε που εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου και όπως φαίνεται θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. Όταν το κριτήριο είναι προσωπικό κι όχι κατά συνείδηση, πώς να κρίνεις αντικειμενικά την πορεία της κάθε Δημοτικής αρχής?

Πιθανόν ν αναγνωρίζουμε τα λάθη μας κατόπιν εορτής, αλλά όντας εγκλωβισμένοι στην ατομική μας ψήφο, δεν κρίνουμε πολιτικά αλλά προσωπικά. Και ως εγωιστές δεν μπορούμε πάντα να παραδεχτούμε την αποτυχία της επιλογής μας και να ρίξουμε τα 5 ανοιχτά δάχτυλα προς το μέρος μας. Και τα ρίχνουμε στον απέναντι. Η σε όποιον κατά καιρούς παίρνει πολιτικές αποφάσεις που δε μας αρέσουν. Ή σε όποιον είναι αντίπαλος κομματικά. Εδώ πολλές φορές μαλώνουμε μεταξύ μας στηρίζοντας τις επιλογές που κάναμε και δικαιολογούμε τον εαυτό μας γι αυτό, ενώ τις πιο πολλές φορές το λάθος ήταν.. επαναλαμβανόμενο. Δεν μπορεί 4 χρόνια παρά μια μέρα, να ρίχνουμε τις ευθύνες στον κάθε «ανίκανο» που ΕΜΕΙΣ τοποθετήσαμε στο θρόνο και τη μια και μοναδική μέρα που «βαθμολογούμε» να τους περνάμε στην επόμενη «τετραετία». Εδώ θα πείτε γίνεται το ίδιο με την κάθε κυβέρνηση θα το αλλάξουμε στα τοπικά? Μα αν δε το αλλάξουμε στα τοπικά πως θα αλλάξουμε τα υπόλοιπα?

Οι έλληνες είμαστε και παραδοσιακοί .. Ψηφίζουμε και κατά παράδοση.. Καλός – στραβός εμείς εκεί.. Γιατί δεν «πάει το χέρι μας». Τότε να μη γκρινιάζουμε.. Γιατί όσο το δικό μας χέρι δε πάει στους ικανούς, το χέρι το δικό τους για 4 χρόνια θα πάει παντού. Και στο τέλος και με τα δύο χέρια, μας δίνουν αυτά που αν τα αναφέρω θα πρέπει να γράψω «μπίπ». Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν. Διότι δεν είμαστε καλύτεροι. Διότι όταν εμείς ψηφίζουμε ατομικά, αυτοί γιατί να μας δουν συλλογικά? Όταν δεν δίνουμε σοβαρά μαθήματα ώστε οι επόμενοι να ξέρουν τι τους περιμένει αν δεν προσπαθήσουν για τον τόπο, γιατί ν ανησυχήσουν? Δε θα ανησυχήσουν.. Διότι βλέπουν ότι μες τα καφενεία ο κόσμος διαφωνεί στηρίζοντας τις επιλογές του, μέσα στα blog οι διαφωνίες γίνονται ύβρεις σε προσωπικό επίπεδο και αναλωνόμαστε στο ποιος είναι πιο άχρηστος από τον άλλο, διότι κάποιοι ασχολούνται κάθε 4 χρόνια και διότι οι υπόλοιποι τα ρίχνουν στους τοπικούς άρχοντες για τις επιλογές τους… Ξέρουν την ψυχολογία μας. Και κάθε φορά πάλι από την αρχή.

Εμείς είμαστε που δίνουμε ζωή στον Γκόρτζο και στον Μαυρογυαλούρο. Κάθε φορά.. Διότι όλοι μας κοιτάμε τη βολή μας. Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε χάλι που βλέπουμε τριγύρω μας και ακόμα περισσότερο που δε το αλλάζουμε.. Διότι μια φορά στα 4 χρόνια έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Και αφού το βλέπουμε όλοι εγωιστικά ας καταλάβουμε ότι κανείς δε θα ενδιαφερθεί περισσότερο για μας, από εμάς. Και ό μόνος τρόπος να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, είναι να επιλέγουμε αυτούς που θα είναι για όλους κι όχι για λίγους.

Την επόμενη φορά που ρίξουμε μια μούντζα στον κάθε «Μαυρογυαλούρο», καλού κακού ας βάλουμε μπροστά ένα καθρέφτη. Το φάσκελο θα πάει εκεί που πρέπει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θέλω έναν δήμαρχο που να εργάζεται για το καλό της πόλης μας
Θέλω οι αντιδήμαρχοι να ασχολούνται μόνο με τα καθήκοντά τους και όχι να στρογγυλοκάθονται στην καρέκλα τους.
Θέλω οι δημ.σύμβουλοι να έχουν απόψεις και να μπορούνε να τις εκφράσουν.
Θέλω η αντιπολίτευση να συμπληρώνει το έργο της δημ.αρχής και να ασκεί έλεγχο στο τι γίνεται γενικά στον δήμο μας
Θέλω τα δημ.συμβούλια να είναι διαδικασία ανταλλαγής απόψεων λήψης αποφάσεων και παραγωγή ιδεών και έργων
Θέλω όταν παρακολουθώ δημ.συμβούλιο να μην σκάω στα γέλια.
Θέλω ο δήμαρχος να μην είναι υποκινούμενος από δημοσιογραφικά κέντρα, αλλά να έχει δική του άποψη και να μην διαβάζει αυτά που του γράφουνε
Θέλω
Θέλω
Θέλω
Θέλω πολλά???????????????????????????????

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτή την πόλη, ζητάς το αδύνατο..

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΘΕΛΩ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ.
ΒΑΛΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΕΛΩ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.

ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ.
ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ.
ΒΕΒΑΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ
ΧΡΗΣΙΜΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ
ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ.
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΤΗΝ 'ΠΑΝΔΩΡΑ' ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ, ΣΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΠΛΟΚΣ.
ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΣΟΥ 'ΠΟΛΥ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ' ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Πανδώρα, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε όλοι σε μία κλασική επαρχιακή πόλη, στην οποίαν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα πέφτει ο ένας πάνω στον άλλον. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά ή επιχειρούν να ασχοληθούν, είναι πάρα πολύ γνωστοί, για τον χαρακτήρα τους ,για τα γούστα τους ,είναι γνωστοί ως επαγγελματίες ,επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι. Τους γνωρίζουμε και από μέσα και από έξω. Το ερώτημα είναι γιατί τους ψηφίζουμε; Γιατί ψηφίζουμε, χάριν παραδείγματος, έναν κακό επαγγελματία; Έναν που αλκοολίζει ή ακόμη περισσότερο που κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών; Έναν χαρτοπαίχτη ή έναν που ξημεροβραδιάζεται στα μπαρ; Απολύτως είναι βέβαιο, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους αποστολή. Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι δημότες μας που έχουν μεγάλες επιρροές σε οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον άλλα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους είτε γιατί τα γράμματα τους είναι λίγα είτε γιατί δυσκολεύονται να συνεργαστούν .Όπως και να έχει ,δεν έχουμε δικαιολογία εκ των υστέρων να δηλώνουμε μετανιωμένοι και κοψοχέρηδες, γιατί απλά τους γνωρίζουμε. Πάλι, χάριν παραδείγματος, ο δήμαρχος μας, πως ήταν και είναι δυνατόν να συνεργαστεί με ανθρώπους που του επέβαλαν ή με ανθρώπους που πιθανολογώ να μην αντάλλαξε στο παρελθόν ούτε καλημέρα ;Πως μπορεί να αποδώσει έργο ένας αντιδήμαρχος όταν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο; Τέλος πώς μπορεί ένας δήμαρχος να προτάσσει το προσωπικό και οικογενειακό του συμφέρον προκλητικά, να μη μπορεί να λαμβάνει τα μηνύματα των δύσκολων οικονομικών καιρών; Δεν ζούμε σ’αυτή την πόλη για να γνωρίζουμε ότι ο Δημήτρης είναι ένας καλός φίλος για να πιούμε ένα ποτό και να κάνουμε χαβαλέ; Που μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας ολόκληρης πόλης

Χρήστος Χαρακοπίδης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Copyright © Pandoras Βox
Convert By NewBloggerTemplates Wordpress by WpThemesCreator